Biodiversiteit krijgt bij AgroProeftuin de Peel veel aandacht. Bijna elk project heeft een element waarbij de biodiversiteit verbetert. Dan wel door gebruik van minder chemische bestrijdingsmiddelen of doordat de teelten nieuw en divers zijn. Of simpelweg omdat er bloemenranden en natuurranden worden aangelegd waar insecten, maar ook andere dieren, voedsel en een schuilplaats vinden.
Bessen, noten, paddenstoelen, kruiden en ander voedsel uit het bos in het retailschap. Dat klinkt mooi. Maar retailers willen constante kwaliteit, kwantiteit en aanvoer. Hiervoor is het nodig inzicht…
Melkveehouder Geert Hol teelt voor het zesde jaar op rij mais met klimbonen. Het ingekuilde ruwvoer heeft een hoger eiwitgehalte wat voordelen biedt in het rantsoen van zijn melkkoeien. Dit jaar…
Melkveehouder Geert Hol teelt voor het zesde jaar op rij mais met klimbonen. Het ingekuilde ruwvoer heeft een hoger eiwitgehalte wat voordelen biedt in het rantsoen van zijn melkkoeien. Dit jaar…
De proef met bankerfields in aardappelen in 2022 krijgt een vervolg. Dit jaar legt akkerbouwer Ron Peters op de proeflocatie bankerfields van diverse bloemenmengsels aan. Welk mengsel zorgt voor de…
Pieter Thelosen is voor zijn gemengde bedrijf (varkens met akkerbouw) op zoek naar duurzaam voer voor zijn varkens. Dat betekent voer dat geteeld is zonder de inzet van fungiciden en insecticiden én…
De proef met bankerfields in aardappelen in 2022 krijgt een vervolg. Dit jaar legt akkerbouwer Ron Peters op de proeflocatie bankerfields van diverse bloemenmengsels aan. Welk mengsel zorgt voor de…
Het bedrijf Rovabo in Haps is gestart met de teelt van biologische groenten en consumptiebloemen voor de vermeerdering, namelijk Oostindische kers. Dit gebeurt op grote, brede teeltbedden in de volle…
Is zonnekroon geschikt als voedergewas voor vleesvee? Dat gaat maatschap Pennings onderzoeken. De voordelen van zonnekroon zijn dat het een meerjarig gewas is en goed is voor bodem en biodiversiteit.…
Tuinbouwbedrijf Jonkergouw teelt prei met daarin stroken facelia (bijenbrood). De bloemen lokken de natuurlijke vijanden van de trips. De bestrijdingsinsecten vermeerderen zich en onderdrukken de…
Is het mogelijk de exploitatie van houtplantages te verbeteren met als doel verhoging boven- en ondergrondse biomassa, toename van biodiversiteit en verhogen financieel rendement? In dit project wordt…
Sorghum is nog steeds een nieuw en innovatief gewas in Nederland. In de media wordt het alleen nog maar als ruwvoergewas beschreven. Echter de verwaarding wordt veel hoger door het deels als…
Er is een nieuw, multifunctioneel (voeder)gewas op de Nederlandse markt: silphie. De bloeiende planten kunnen tot 3 meter hoog worden en bevatten een hoog cellulosegehalte. Het gewas kan 20 jaar…
Geeft de Colorado Beetle Catcher de mogelijkheid om een rendabele aardappelteelt mogelijk te maken, zonder gebruik van pesticiden en met behoud van biodiversiteit?
Het melkveebedrijf van de familie Van Bergen in Oeffelt maakt een transitie van een gangbaar melkveebedrijf naar een bedrijf met natuurinclusieve landbouw. Daarvoor willen ze kruidenrijke graslanden…
Maasheggen Kruiden onderzoekt de haalbaarheid van een meer kruidenrijk landschap in UNESCO Maasheggengebied. Onder andere door het unieke cultuurlandschap optimaal te benutten en nieuwe…
Het jaarrond voedergewassen telen op een perceel en wel zo dat gewassen van elkaar profiteren ofwel geen hinder van elkaar ondervinden. Melkveehouder John Kocken deelt het perceel op in vier stukken…
Bijzondere proef op de proeflocatie is die met natuurlijke luizenbestrijding in de aardappelteelt. Doel is het gebruik van insecticiden te verminderen of helemaal niet toe te passen. Daarvoor legt…
De wortelvlieg en bodemparasieten zoals aaltjes zijn veel voorkomende plagen in de teelt van bospeen. Tuinbouwbedrijf Jonkergouw wil deze plagen op een milieuvriendelijke, natuurlijke manier…
Gangbaar grasland bestaat uit een klein aantal soorten, eenzijdig geselecteerd op opbrengst. De geringe variatie maakt het grasland echter ook kwetsbaar voor extreem weer en ook minder aantrekkelijk…
Plantenwortels kunnen voedingsstoffen uit de bodem opnemen door een samenwerking met bodemschimmels (mycorrhiza) en wortelbacteriën. Akkerbouwer Mark van den Broek onderzoekt het effect van een…
Grasland dat veel voedsel voor koeien oplevert, is vaak ongeschikt voor weidevogels. In het eenzijdige grasland leven te weinig insecten als voedsel voor de (jonge) vogels. De zogenoemde vogelakker…
In gangbare akkers en weiden staat doorgaans één uniform gewas. De natuur heeft juist variatie nodig. Door de randen van akkers te gebruiken voor een gevarieerde begroeiing, kunnen boeren de natuur…
Bomen en struiken kunnen de agrarische productie ondersteunen en de biodiversiteit verbeteren. Dat is wat Jade Reforestry wil laten zien met een demonstratieveld op de proeflocatie agroforestry.…
Maasheggen Kruiden onderzoekt de haalbaarheid van een meer kruidenrijk landschap in het UNESCO- gebied de Maasheggen. De initiatiefnemers willen het unieke cultuurlandschap optimaal te benutten en…
Onkruiden die tussen het gewas groeien, is een van de grootste problemen in de boomteelt. In het huidige systeem worden deze onkruiden bestreden met behulp van herbicide (chemische…
Sorghum heeft positieve milieu-eigenschappen: het gewas heeft relatief weinig bemesting nodig, het uitgebreide wortelstelsel verbetert de bodemstructuur en de planten kunnen met weinig water prima…
Gangbare hopteelt is een monocultuur. Het bedrijf Brabanthop wil een combinatie met boomteelt onderzoeken. Op het eerste gezicht lijkt deze aanpak nadelen met zich mee te brengen, omdat de hopplanten…
Boeren die grond pachten in ‘de Margriet’ bij Helvoirt gaan aan de slag met de transitie naar een meer natuurinclusieve landbouw. Zij doen mee aan een project van de gemeente Haaren, in samenwerking…