Sorghum verwaarden als veevoer en als sierproduct

Sorghum is nog steeds een nieuw en innovatief gewas in Nederland. In de media wordt het alleen nog maar als ruwvoergewas beschreven. Echter de verwaarding wordt veel hoger door het deels als sierproduct te verkopen.

Maatschap Van Summeren hebben het gewas sorghum eerder geteeld. Toen bleek dat het oogstseizoen te kort is om een gedurende langere periode de sierpluimen te kunnen verkopen.
Droogbloemen zijn op dit moment een trend. Bij ieder woonprogramma op TV is het zichtbaar en je komt ze tegenwoordig overal tegen, van kantoor tot restaurants. Volgens groothandelaren is de vraag groter dan het aanbod.

Gedroogde bloemen en pluimen zijn veel duurzamer dan verse bloemen en pluimen, omdat droogboeketten veel langer staan dan versboeketten. Dit geeft een veel lagere milieubelasting dan het wekelijks vervangen van een vers boeket.  Ondanks de extra energie die bij de productie van een droogboeket nodig is. 
De restplant van de sorghum wil de maatschap verwaarden als ruwvoer voor de rundveehouderij. Het is een product met zeer veel structuur, eiwit en suikers. Heel geschikt voor jongvee, geiten en melkvee.

Verwacht resultaat

  • Het zaaien en telen van vier verschillende sorghumsoorten: compacte pluim, bruine pluim, zwarte pluim en open pluim.
  • Mechanische onkruidbeheersing d.m.v. handwieden en met een schoffelmachine.
  • De oogst vindt volledig met de hand plaats, van het knippen van de pluimen, het drogen tot aan het inpakken.
  • Verkoop van gedroogde pluimen aan winkels en groothandelaren.
  • Oogsten van de restplant voor hoogwaardig veevoer en terugbrengen van de sorghumstoppel en wortelresten in de bodem voor organische stof verhoging van het perceel.

 

Bijzonderheden

sorghum