21/03/2022
Nitraatuitspoeling, biodiversiteit, kringlooplandbouw en behoud van een gezonde bodem zijn onderwerpen waar veel van boeren wordt verwacht. Als antwoord hierop ontwikkelen de samenwerkende partijen… Read More
15/03/2022
Op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel komt een Regeneratief Living Lab. Hier werken boeren, burgers, ondernemers en onderzoekers samen aan regeneratieve landbouw. Om de transitie naar deze… Read More
09/03/2022
Bodemverbetering, het is makkelijker geschreven dan gedaan. Wat kun jij zelf doen aan bodemverbetering en wat is daarvoor nodig? Lector Judith van de Mortel en Lyanne de Haan van HAS Hogeschool,… Read More
07/03/2022
De teelt van mais met klimbonen levert een meer eiwitrijk ruwvoer op. Dat blijkt uit een proef op een van de percelen van AgroProeftuin De Peel. Initiatiefnemer en melkveehouder Geert Hol is blij dat… Read More
18/02/2022
Op 14 februari jl. bracht Jan-Kees Goet, de secretaris-generaal (SG) van het Ministerie van LNV, een werkbezoek aan de regio Noordoost-Brabant. Het doel was een kennismaking met de regio en verdere… Read More
05/01/2022
De zoete aardappelen die wij in Nederland in de winkel kopen, komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, Honduras, Senegal, Spanje, China en Egypte. Een relatief nieuw product in de Nederlandse… Read More
16/12/2021
En van de projecten die AgroProeftuin de Peel ondersteunt is De Eiwitcampus in Beers. Hier vinden bedrijven in de agrifood sector een plek om zich te vestigen en krijgen ze de kans om hun bedrijf… Read More
03/12/2021
Hoe haal je meer eiwit voor veevoer van eigen bodem? Dat is een van de vragen waar varkenshouder en pluimveehouder John Melis het antwoord op zoekt. Read More
08/10/2021
Boer Geert Hol is een van de pioniers op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Hij onderzoekt of maïs en klimbonen elkaar in een mengteelt goed aanvullen en of hij dit kan inkuilen als gezond,… Read More
17/09/2021
Op de Margriet zijn op 2 graslandpercelen kruiden doorgezaaid met een strokenfrees. Een innovatieve manier om kruiden succesvol door te zaaien zonder verlies van bodemkwaliteit.
Read More
25/06/2020
De stichting Arista Bee Research vestigt zich op het bedrijvencentrum Eiwitcampus Beers; de eerste gebruiker met een directe link naar agro en food. De volgende stap wordt een pilot voor een… Read More
23/04/2020
Het blad van suikerbieten is een potentiële bron van plantaardig eiwit. Het eerste proefveld voor eiwit uit bietenloof wordt mogelijk gemaakt door AgroProeftuin de Peel. Read More
20/03/2020
Veehouders Job Albers en Tom Geene experimenteren met kruidenrijk grasland. Ze vertellen hierover in een uitgebreide reportage in het agrarisch vakblad Nieuwe Oogst. Read More
16/03/2020
Tijdelijke ontheffingen van bepaalde regels zorgt voor experimenteerruimte; onder meer voor emissie-arme stallen, het gebruik van tarra en organische reststromen voor bodemverbetering en voor het… Read More
06/03/2020
De veldbonen van het proefveld van coöperatie CZAV op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel liggen als BOON-gehakt in de supermarkt. 'We hopen dat consumenten én boeren enthousiast worden.' Read More
06/03/2020
Een duidelijk hogere opbrengst en verrassend gunstige resultaten voor bodemleven en stikstof-uitspoeling. Dat zijn de eerste, veelbelovende conclusies van het project “Mais telen in permanent… Read More
06/03/2020
Twee van de vijftien pioniers op de proeflocatie AgroProeftuin de Peel vertellen over hun ervaringen in 2019: Nederlandse soja en voedererwten als soja-vervanger. Read More
06/03/2020
Ze lijken op tuinbonen, maar worden vooral gebruikt als eiwitrijk veevoergewas: veldbonen. Deze peulvruchten zijn mogelijk ook interessant voor humane voeding. Mogelijk kan een concentraat van de… Read More
15/08/2019
Op verschillende manieren zijn pioniers volop bezig met de uitvoering van kringlooplandbouw en leggen de basis voor toekomstige nieuwe verdienmodellen. Dat is de conclusie van het webinar… Read More