Meer eiwit voor veevoer van eigen bodem voor met mengteelt

Hoe haal je meer eiwit voor veevoer van eigen bodem? Dat is een van de vragen waar varkenshouder en pluimveehouder John Melis het antwoord op zoekt. Daarom begon hij in 2019 op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel een experiment met een mengteelt van zomergerst met voererwten. Door de gewassen door elkaar te laten groeien, zouden ze elkaar kunnen versterken en meer eiwit opleveren. In 2021 maakte hij de switch naar zomertarwe gemengd met voererwten én zomertarwe met veldbonen. We gingen in gesprek met John Melis over zijn proeven en resultaten.

 

Waarom deze switch?

De switch naar tarwe deden we voor de stevigheid van het gewas, de switch naar bonen heb ik gemaakt omdat bonen nog meer eiwit op kunnen leveren. Om het verschil tussen de gewassen goed te kunnen zien hebben we 3 veldjes gemaakt: 1 veld met alleen tarwe, 1 veld met zomertarwe en voererwten en 1 veld zomertarwe en veldbonen. We hebben alles hetzelfde bemest, bespoten en geoogst, zodat we een eerlijk vergelijk kunnen maken tussen de verschillende teelten. 

 

“Door te blijven experimenteren zetten we steeds kleine stapjes vooruit.

Elke keer leren we weer wat.”

 

Wat kun je zeggen over de resultaten?

Het gemalen product zomertarwe met erwten én zomertarwe met veldbonen leverde 15% meer eiwit op ten opzichte van alleen tarwe. Een mooi opbrengst. Wat we wel zagen is dat de veldbonen nog niet helemaal rijp waren toen de andere gewassen dat al wel waren. Dat betekent dat we er nog niet het optimale uit hebben kunnen halen. 

We hadden ook de pech dat we dit jaar vanwege het natte weer een maand later waren met zaaien. Door natte grond hadden we structuurschade en door het laat zaaien een korter groeiseizoen. In een goed jaar kunnen we er dus nog meer uithalen. Al met al ben ik heel tevreden over de proeven en het perspectief dat dit biedt. 

 

Wat is de volgende stap?

Binnenkort gaan we dezelfde proefopstelling nog een keer doen, maar dan met een wintergewas. Dat is makkelijker te bewerken. Hopelijk lukt het hiermee ook om een goede opbrengst te realiseren. Verder is nu het hoofdzaak om te zorgen dat alle gewassen tegelijk rijp zijn, zodat we een optimale opbrengst aan eiwit hebben. Hopelijk kunnen we dat oplossen door een ander ras veldbonen te gebruiken. Daar gaan we nu naar op zoek. Als het mooi gelijk loopt, dus alles gelijk rijp is, kunnen we de opbrengst nog meer verhogen. Dat zou mooi zijn. 

 

Hoe krijg je dit allemaal georganiseerd?

Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Allereerst maak ik gebruik van een perceel op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Hier krijg ik de ruimte om te experimenteren. De HAS Hogeschool doet de metingen en koppelt de resultaten terug zodat ik weet wat wel en niet werkt en waar we eventueel bij moeten sturen. Verder werk ik samen met VisscherHolland voor advies over teelt een zaaizaden en met Loonbedrijf van de Ven voor het bespuiten, oogsten en malen van het gewas. Die grond en de samenwerkingen zijn voor mij heel belangrijk, samen komen we verder. Door te blijven experimenteren zetten we steeds kleine stapjes vooruit. Elke keer leren we weer wat. Dat is waardevol. Ik ben blij dat ik die kans krijg.

 

 

Themadagen Boeren met Kennis

Heb jij net als John Melis interesse om te experimenteren met een nieuwe teelt of om op een andere manier op zoek te gaan naar duurzame oplossingen? Schrijf je dan in voor onze themadagen Boeren met Kennis. Tijdens vier vrijdagmiddagen duiken we in grote, urgente thema’s van dit moment: hoe data & tech je verder kunnen helpen, bodemverbetering, eiwit van eigen bodem en hoe je duurzaam kunt verdienen als boer van de toekomst. Je
hoort uit eerste hand de resultaten van andere praktijkproeven, krijgt een kijkje in de keuken bij collega’s, krijgt kansrijke adviezen aangereikt van experts en gaat met elkaar aan de slag om van vraagstukken uit je eigen bedrijf praktische, uitvoerbare experimenten te maken. Tijdens de themadag over ‘Eiwit voor veevoer van eigen bodem’ deelt John Melis nog meer van zijn bevindingen. Lees hier alles over deze gratis themadagen voor boeren en meld je snel aan. 

 

Ook experimenteren?

Wil je een bijzonder gewas of een alternatieve teeltmethode uitproberen of iets nieuws laten zien in de praktijk? Voorstellen voor volgend jaar kunnen nu al ingediend worden. Neem hiervoor contact op met innovatiemanager Ronald Luijkx (r.luijkx@agrifoodcapital.nl). Hij denkt graag met je mee. 

 

 

Inspiratie

Kijk hier voor nog meer voorbeelden van experimenten op onze proeflocatie.