Minder onkruid en minder werk in biologische groenten op worteldoek

Maatschap Rovabo in Haps heeft in 2022 een experiment uitgevoerd waarbij biologische groenten werden geteeld op herbruikbaar worteldoek. De voordelen zijn legio. Daarom heeft Maarten Robben het areaal in 2023 verdubbeld.  

 

Opzet experiment


Het worteldoek is waterdoorlatend maar voorkomt de groei van onkruid. "Hiermee besparen we veel werkuren. Tussen de planten hoeft niet worden geschoffeld. Geen afstelling per gewas van de schoffelmachine. Alleen rondom en waar de doeken elkaar overlappen, trekken we onkruid weg."
Ander voordeel is dat het doek de verdamping vertraagt. "In het droge jaar 2022 merkten we dat de grond onder het doek het vocht beter vasthield. Ook de bodemstructuur bleef goed."

Verdubbeling
In 2022 teelde Rovabo biologische Oost-Indische kers op het worteldoek. Een gewas dat veel insecten, vlinders en vogels aantrekt. Het naastgelegen rettich-gewas werd daardoor niet belaagd door luizen.
Dit jaar is het areaal op worteldoek verdubbelt naar één hectare. Er zijn in stroken vijf gewassen aangelegd: broccoli (groene en paarse bimi) en meerdere koolsoorten zoals savooie- en spitskool. 

Aandachtspunten
Aandachtspunten zijn de aanleg en het oprollen van het doek. Het leggen van het doek en het maken van plantgaten kost tijd. Het doek kan zeker voor twee teelten worden gebruikt. "Maar het schoonmaken en oprollen van het doek is wel een stevige klus."
Daarnaast heeft Robben 3000 zandzakken laten maken, bedoeld om rondom neer te leggen. "Dat is noodzakelijk tegen de wind. Bij het wegwaaien of opbollen van het doek verdwijnen de planten onder het doek met alle gevolgen van dien."  

Vooral voordelen
Alles bij elkaar ziet Robben vooral voordelen in het gebruik van worteldoek voor de teelt van biologische groenten. 

 
Bijzonderheden