Proeflocatie 2023: van boon naar kaas

Willicroft is een bedrijf dat van bonen en andere peulvruchten kaas maakt, zoals mozzarella, cheddar en Gouda kaas. Delphy gaat aan de slag met de teelt van witte bonen waarvan plantaardige kaas wordt gemaakt.

Doel van de proef op de proeflocatie is onderzoek naar rassen witte bonen en teeltmethodes die passen binnen regeneratieve landbouw. Een gezonde bodem is daarbij het uitgangspunt: niet ploegen, geen kunstmest en geen gewasbeschermingsmiddelen.

Teelt 2023

  • Bonen zaaien vindt plaats in juni
  • Vast stalmestgebruik
  • Niet ploegen, wel niet-kerende grondbewerking
  • Geen chemische onkruid- en ziektebestrijding

Perspectief voor de teler

  • Nieuw gewas en afzetmarkt
  • Verbetering bodemgezondheid (bodemleven, toevoer van organische stof)

Om de productie van de bonen te verbeteren wordt er regeneratieve landbouw toegepast. Bij regeneratieve landbouw wordt vooral gewerkt aan herstel van de bodem en wordt juist gebruik gemaakt van de natuurlijk processen. Niet tegen, maar met de natuur werken dus. Regeneratieve landbouw levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en maatschappelijke omstandigheden.

 

Plantpaspoort Van boon naar kaas

 

plantaardige kaas.png
 

Bijzonderheden