Teelt winterlupine voor humane consumptie

In de transitie naar de consumptie van meer plantaardige eiwitten en in de vraag naar rendabele rustgewassen lijkt lupine perspectiefvol. De hectare-opbrengst van lupine is over het algemeen echter nog te laag. Daarnaast zijn lupinebonen soms niet geschikt voor menselijke consumptie omdat ze te bitter smaken (hoog alkaloïde). Winterlupine heeft een hoger opbrengstpotentieel, met waarschijnlijk een betere smaak.

 

Bert Peters van Boomkwekerij Meerstraat heeft al meerdere jaren ervaring met de teelt van zomerlupine. De verwachtingen rond lupine zijn groot, maar de resultaten blijven tot nu toe achter. De onderzoeksvraag is of winterlupine een hogere opbrengst en een lager alkaloïdegehalte (<0,02%) geeft dan zomerlupine.
Een opbrengst van 4 tot 5 ton lupine bonen is het streefdoel. Daarnaast verwacht Peters een lager alkaloïde-gehalte doordat de lupine vroeger in de zomer geoogst kan worden. Het gewas heeft daardoor minder stress gehad door droogteperiodes.


Er worden twee rassen gezaaid om een vergelijking te kunnen maken welk ras het beste presteert onder gelijke omstandigheden.
Ook worden Nmin-metingen in de bodem gedaan op verschillende momenten in het groeiseizoen. Deze meting vinden plaats op drie bodemniveaus: 0-30 cm, 30-60 cm en 60-90 cm. 

 

Bijzonderheden

 

gras