'Voldoende vruchtbare bodems zijn voor voedselproductie onmisbaar'

De productie van duurzaam voedsel begint bij een duurzaam beheer van onze landbouwgrond", zegt Peter van Iperen, initiator en ontwikkelaar van de Vereniging Duurzaam Bodembeheer Land van Cuijk en Maasduinen. "Maar het aanbod van voldoende gezonde bodems voor voedselproductie neemt af." 

Hij ziet de intensievere teelten in Oost-Brabant groeien, terwijl het aantal melkveebedrijven sterk daalt. Daarmee neemt het aanbod van grasland - beschikbaar voor een vitale bodems voor vruchtwisseling - af. Terwijl de vraag naar goede grond juist toeneemt.

De gevolgen zijn verontrustend: grondeigenaren verhuren hun grond voor de hoogste prijs. Telers krijgen de grond voor korte tijd in gebruik. Op deze manier zijn er weinig prikkels om de grond in goede staat door te geven aan een volgende gebruiker. Lager renderende gewassen zoals granen en grassen worden nauwelijks geteeld. Hierdoor groeit het tekort aan gezonde grond en is er weinig aandacht voor het realiseren van de maatschappelijke doelen voor water en bodem. 

Klaar voor de toekomst
Doel van het project is op de lange termijn de bodemwaarde van de grond vast te houden en te creëren. Zodanig dat de bodem klaar is voor de toekomst richting kringloop, CO2-vastlegging en goed is voor de waterkwaliteit. 

Gezamenlijk bodemplan
Een aantal grondeigenaren heeft het plan opgevat om een integraal bodemplan voor deze regio op te zetten. Samen met private en maatschappelijke stakeholders is dit bodemplan ontwikkeld en geïmplementeerd. Belangrijk onderdeel in het plan is een nieuwe samenwerkingsvorm (vereniging Duurzaam Bodembeheer) voor grondeigenaren en grondgebruikers. Deze samenwerking gaat uit van gezamenlijk rentmeesterschap. 

Grondpool
Centraal staat de opgezette grondpool, waarbinnen grondgebruik met het oog op rotatie via gezamenlijk rentmeesterschap wordt gefaciliteerd. Dit zonder van eigendomssituatie te veranderen. Alle wettelijke en fiscale aspecten voor de eigenaren en afnemers worden geregeld en geborgd.

Betrokken partijen
Deelnemers van het eerste uur: akkerbouwers Jos van Kempen en Eric van Gorp. 
Projectleider: Peter van Iperen. 
Ondersteuning door: Rabobank, Provincie Noord-Brabant, AgriFood Capital, ZLTO, HAS Green Academy, Loonwerkcombinatie LvCM.

 

Bijzonderheden