Eigen geteeld graan: rustgewas en varkensvoer

Varkenshouder en akkerbouwer Martijn van Oort wil van graanzaadje tot karbonaadje werken. Dus eigen graan telen, verwerken, opslaan en voeren aan de eigen varkens. "Daarmee realiseren we een volledige kringloop van afzet mest op eigen land, gewasteelt, oogst en opslag, voedering aan eigen varkens en afzet mest op eigen land."

Al enkele jaren teelt Van Oort graan. Vanwege het nieuwe GLB en het 7de actieprogramma nitraatrichtlijn wordt de teelt van rustgewassen zoals graan steeds belangrijker. Dit is een van de belangrijkste drijfveren om zelf graan voor mengvoer te telen. 

Van Oort verwacht dat het aanbod van regionaal geteeld voergraan de komende jaren groeit. En dan wordt het ook interessanter om graan zelf op te slaan, te bewerken en te voeren. Om hier ervaring mee op te doen, gaat Van Oort hiermee aan de slag. 

Plan van aanpak
Van Oort teelt het graan op eigen land. Het graan zal geoogst worden met een minimaal vochtgehalte van 15,5%. Daarna wordt het product opgeslagen in een loods met een beluchtingsinstallatie. "We slaan het graan gekoeld op om bederf te voorkomen."
De varkenshouder zet de voermaalwagen van Rensing Landservice GmbH in om het graan te malen. Het gemaalde product wordt opgeslagen in een voersilo. 
Het stro wordt gebruik voor het biobased bouwen van een woonhuis. Ook hier is Van Oort op zoek naar een nieuwe toepassing voor dit restproduct op eigen erf. 

Doel
Doel van dit experiment is of het praktisch en financieel mogelijk is om de volledige kringloop in eigen beheer uit te voeren. 

Verwacht resultaat

  • Kennis over het realiseren van een volledige kringloop van graanzaadje tot karbonaadje
  • Inspireren collega-akkerbouwers voor graanteelt 
  • Kennis en expertise over succesvolle conservering van het graan
  • Kennis en expertise over malen van het graan tot kwaliteitsvoer voor de varkens
  • Minder structuurbederf, minder transportbewegingen, minder fijnstof, meer biodiversiteit

 

Bijzonderheden

TerraPreta