Telers delen uitdagingen eiwitrijke gewassen tijdens Bean Deal-bijeenkomst

Waar lopen telers van eiwitrijke teelten tegenaan en waar krijgen ze energie van zodat ze óók in 2024 weer peulvruchten telen? Veldbonenteler Edwin Kurstjens en lupineteler Henk Kerkers deelden hun ervaringen tijdens de bijeenkomst met alle Bean Deal-partners in Venlo. De telers kregen meerdere keren applaus voor hun verhaal en inzet.
 

Ellen Kusters, projectleider Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten, ging in op hoe de teeltuitdagingen worden opgepakt binnen het project. Uiteindelijk is het doel meer telers praktische handvatten te bieden om succesvol veldbonen of lupine te telen en af te zetten.

De Food Design studenten van HAS green academy daagden de aanwezigen uit mee te denken in hun zoektocht naar een food product gemaakt van veldbonen waar de inwoners van de Peel zich in herkennen én trots op zijn.

Het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten was een van de onderdelen van de Bean Deal-dag in Venlo. Een dag waar meerdere partners hun vorderingen in de eiwittransitie rapporteerden. Limburgse Land- en Tuinbouwbond was gastheer van de bijeenkomst.