'Proeflocatie laat inspanningen zien die nodig zijn voor duurzame voedselproductie'

Op 15 juli bezochten ruim 120 mensen de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel aan de Middenpeelweg in Zeeland. Boeren, teeltadviseurs, onderzoekers, bestuurders, inwoners en iedereen die meer wilde weten over wat er op de proeflocatie gebeurt, was welkom.

Zeven telers gaven tijdens een twee uur durende rondleiding uitleg over hun teeltexperiment op de proeflocatie. Daarbij stonden telers en bezoekers letterlijk in en tussen de gewassen.

Dikke peulen
De gewassen stonden er prachtig bij. Zo liet het lupinegewas al peulen zien en tegelijkertijd stonden sommige planten nog in bloei. Aan de veldbonen hingen dikke peulen, gereed voor het afrijpen. De bankerfields voor de biologische luizenbestrijding in aardappelen waren nog niet gemaaid en waren dus in vol ornaat te bewonderen. Veel complimenten waren er voor de diverse maisvelden met een vol, hoog en groen gewas. De granenmix met tarwe, gerst en triticale was bijna oogstrijp. Evenals een aantal gewassen op het veld met biobased experimenten.

Echte vakmensen
Bezoekers vuurden vele vragen af op de telers. Waarbij sommigen zelfs vragen hadden voorbereid. Een van de bezoekers verbaasde zich over de gedegen gewas- en bodemkennis van de telers. “Ze weten precies waar ze het over hebben. Echte vakmensen.” Of zoals een van de andere bezoekers concludeerde: “Er is heel veel te zien en te horen op de proeflocatie. Niet alleen wordt zo de term kringlooplandbouw duidelijker, maar is ook zichtbaar welke inspanningen nodig zijn om onze voedselproductie te verduurzamen.”

16 proefvelden
De 7 gepresenteerde gewassen maken deel uit van in totaal 16 proefvelden. Deze velden liggen verspreid over de 35 hectare grote proeflocatie. Op alle proefvelden worden experimentele gewassen geteeld met het oog op kringlooplandbouw.
Dit is het overzicht van alle proefvelden en hun telers.

Innovatiekracht in de regio
Ook bestuurders, Kopgroep Transitie landbouw van RNOB (Regio Deal Noordoost-Brabant), kregen een rondleiding over de proeflocatie. In deze kopgroep zitten de wethouders uit Noordoost-Brabant met in de portefeuille Landbouw en een aantal bestuurders van de waterschappen. Een van hen is Jeroen van den Heuvel, wethouder gemeente Maashorst en tevens de kersverse voorzitter van de stuurgroep van AgroProeftuin de Peel. “Ik ben trots om de komende periode kartrekker te mogen zijn van AgroProeftuin de Peel”, vertelt Van den Heuvel. “Je voelt hier de energie van de ondernemers, de wens om aan de slag te gaan met de kringlooplandbouw en de innovatiekracht die daarachter zit. Daar maak ik graag deel van uit en wil dit samen met het team gaan versterken.”

Verrassende lunch en borrel
De rondleidingen werden afgesloten met een verrassende lunch en dito borrel. Hierbij werden producten gebruikt, die groeien op de proeflocatie of bij boeren in de nabije omgeving.
Voor de lunch was er onder andere een salade van Nieuw-Zeelandse spinazie en soep van diverse kleuren bietjes, gegarneerd met krokante veldboontjes. De chips bij de borrel was gemaakt van zoete aardappel. Er waren lupine-bitterballen, knapperige aardappelkaantjes en bier gemaakt van hop uit Wilbertoord.  

Bekijk hier de film die DTV tijdens de open dag maakte. 

WhatsApp Image 2022-07-15 at 11.59.03 AM.jpeg   IMG_4372.JPG

 

Veldbonen Ron Cox Geert Hol Veldbonen