'Kijken in de bodem geeft mij nieuwe inzichten om zaken te verbeteren'

Melkveehouder Rob Wientjes en aardappelteler William van der Heijden maken gebruik van elkaars land en kennis om via rotatie de best mogelijke bodemgezondheid en grondvoorbereiding te realiseren voor hun gewassen. Dat gaat soms met vallen en opstaan. Hun geheim: "Met elkaar in gesprek blijven en verder kijken dan één groeiseizoen."
 

Beide ondernemers onderzoeken de beste grondvoorbereidingen en het realiseren van een minimale stikstokuitspoeling samen met de onderzoekers en adviseurs verbonden aan het Boeren Innovatie Netwerk, een initiatief van AgroProeftuin de Peel.

Tekort aan kali
William en Rob werken al jaren samen. "Waar we dan toch niet aan gedacht hebben is dat grasland veel kali onttrekt aan de bodem. Het jaar daarop hadden de aardappelen hier veel last van", blikt William terug. 
Naast de juiste mineralen is ook de structuur van de bodem een belangrijk onderwerp. Rob vertelt over de klaver in zijn grasland. "Klaver is gevoelig voor bodemverdichting. Daar waar minder klaver staat, is de structuur verdicht. Met name op de kopakkers. Door te letten op de juiste bandenspanning kan ik verdichting voorkomen." 

Rob: "Het mooie van het Boeren Innovatie Netwerk is dat we écht in de bodem gaan kijken. Dat geeft mij nieuwe inzichten om bewuster met zaken als bandenspanning bezig te zijn." 
 

Boeren Innovatie Netwerk
Zes veehouders, akkerbouwers en groentetelers vormen samen het Boeren Innovatie Netwerk, een initiatief van AgroProeftuin de Peel. De deelnemers groeien naar een combinatie van volwaardige en efficiënte land- en tuinbouw met optimale bodem- en waterkwaliteit én minimale nitraatuitspoeling.
AgroProeftuin de Peel doet dit samen met onderzoeksinstelling WUR Open Teelten Vredepeel en adviesbureau Van Tafel naar Kavel. Zij verzorgen het bemesting- en bodemadvies en de nitraatmetingen in bodem en grondwater bij de zes deelnemers.

Tools voor ondernemers
Het blijft niet bij de inspanningen van deze zes ondernemers. Wageningen UR en Van Tafel naar Kavel ontwikkelen praktische tools waarmee nitraatuitspoeling en bodemkwaliteit op bedrijfsniveau in kaart is te brengen. Doel is dat zoveel mogelijk agrarische ondernemers zelf aan de slag gaan met bodem- en waterkwaliteit en emissiearm telen.

Deelnemen aan volggroep?
Komend najaar deelt het Boeren Innovatie Netwerk de aanpak en ervaringen met andere telers. Wil je op de hoogte blijven of meedoen met een volggroep, neem dan contact op met projectleider Bart Jan Wulfse, bjwulfse@xs4all.nl.