Landelijke actie voor stimuleren consumptie peulvruchten

Van 3 tot en met 10 februari loopt campagne #BEANMEAL, een landelijke actie om de consumptie van peulvruchten te stimuleren. Supermarktketens, cateraars, producenten en maatschappelijke organisaties zetten zich in om alle Nederlanders 'in de ban van de boon' te krijgen. De campagne is voortgekomen uit de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie. 

 

 

Een groeiend aantal grondeigenaren kiest voor de teelt van peulvruchten. Binnen het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten - initiatief van AgroProeftuin de Peel, Innovatiehuis de Peel en LLTB - steken zo'n tiental telers hun nek uit om te experimenteren met nieuwe teelten zoals lupine en veldbonen. Naast dat zij teeltuitdagingen aangaan, wordt er ook keihard gewerkt aan het vermarkten van de peulvruchten. Een actie zoals Bean Meal ondersteunt de inspanningen van telers.  

Afzet peulvruchten moet groeien 
De betrokken telers zijn ervan overtuigd dat peulvruchten als eiwitrijk voedsel voor humane consumptie de toekomst hebben. Toch is de Nederlandse consumptie slechts gemiddeld 50 gram peulvruchten per week. Dat is minder dan de helft van de hoeveelheid die het Voedingscentrum aanbeveelt. Alle reden om het eten van peulvruchten te promoten.

Wereldpeulvruchtendag
Doel van de Bean meal-campagne is om alle Nederlanders rondom Wereldpeulvruchtendag – 10 februari – thuis of buitenshuis te laten genieten van een product of gerecht op basis van bonen. Van bruine boon tot lupine, van kikkererwt tot veldboon, van edamame tot kapucijner. In een salade, pokebowl, wrap of als snack, of verwerkt tot een burger, plantaardige variatie op yoghurt, soep of spread voor op brood. 

Eiwittransitie
Sinds 2022 heeft ons land een nationale doelstelling: uiterlijk in 2030 bevat ons gemiddelde voedselpatroon weer meer dan 50% plantaardige eiwitten en minder dan 50% dierlijke eiwitten. 

In de ban van de boon
#BEANMEAL-partners geven hun eigen invulling aan de activatie. Chef-kok Sharon de Miranda, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, omarmt de peulvruchten en heeft nu twee gerechten gemaakt voor de Eiwitboeren van Nederland. Laat je inspireren met haar recept voor bruine bonen soep en haar recept voor een falafel van lupine en kikkererwten. Heerlijke gerechten om van te genieten.