'Als alles tot rust komt, komt het wild hier tot leven'

Niets ontgaat hem. Wild, maar ook veldwerkzaamheden; alles ziet hij vanuit zijn schuilhut. Huub van de Lockand vertoeft bijna dagelijks op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Als jager en wildbeheerder houdt hij al zes jaar toezicht op de stand van het wild en de natuur op de 35 hectare proefvelden. Dat doet hij vanuit jagersvereniging Sint Hubertus in het Brabantse Zeeland.

Meestal is Huub te vinden in de hoge schuilhut - ‘de hoogzit’  - midden op het terrein. Hier heeft hij een wijds uitzicht over de velden tot aan Zeeland, Wilbertoord, Odiliapeel en Volkel. Reeën, hazen, patrijzen, gele kwikstaarten, roodborsttapuiten, torenvalkjes, uilen, fazanten en zwaluwen. Het is slechts een deel van wat hij ziet. “Met name als de gewassen en de bloemenstroken weer in bloei staan, stikt het hier van de insecten en dus ook van de vogels.”

Diversiteit
De vijftien boeren op de proeflocatie telen op kleine percelen van circa twee hectare een diversiteit aan gewassen, variërend van aardappelen, bonen, mais en vezelgewassen. Deze kleinschaligheid en gewasdiversiteit trekt wild, insecten en vogels aan die er eten, schuilen of hun eieren uitbroeden.

Reekalf in de winterwikke
De boeren van de proeflocatie zien Huub regelmatig rondlopen. “Dat moet ook. Want als er gemaaid of geoogst wordt, wil ik dat van hen horen. Want ja, er kan maar zo een reekalfje in de winterwikke liggen. Daar wil ik ze dan voor waarschuwen. En volgens mij waarderen ze dat ook. Want meer en meer krijg ik berichten van hen wanneer ze iets bijzonders hebben gezien.”  

Schuwe akkervogel
Trots is hij op het patrijzennest met eieren en de hele stoet patrijzen die hij daarna op het zandpad van de proeflocatie voorbij zag komen. “Zo’n schuwe akkervogel zie je bijna niet. Pas als het heel rustig is, zie je ze uit de velden tevoorschijn komen. Dit jaar heb ik ze nog niet gezien en ook geen nest gevonden. Jammer.”  

Schade door kraaien
Meeste last heeft hij van de kraaien. Met name in het najaar als de mais eraf en er nog korrels op het perceel liggen. “Als jagers zorgen we ervoor dat de overlast van de kraaien beperkt blijft.” Kraaien kunnen flinke schade aanrichten in gewassen en eieren of jonge vogels bemachtigen.

Jagende uilen
Maar Huub geniet vooral. Vanuit zijn hoogzit ziet hij in de schemer de reeën uit hun schuilplaatsen komen. Met zijn warmtekijker volgt hij de jagende uilen die over de velden scheren. “Prachtig. Als alles tot rust komt, komt het wild hier tot leven.”

 

 

collage natuur.JPG