Proeflocatie 2024: Vezelhennep als duurzaam rustgewas

Rovabo in Haps onderzoekt voor het tweede jaar de waarde van vezelhennep als rustgewas. Hoe goed past het gewas in het huidige bouwplan?

Rovabo heeft een biologische vollegrondsgroentetak en een akkerbouwtak. Het rustgewas moet zonder chemische gewasbescherming, kunstmest en beregening kunnen. Belangrijker nog is dat het gewas nitraatuitspoeling voorkomt en zorgt voor structuurverbetering door een goed doorwortelde bodem. 

Het plan is na de vezelhennep een groenbemester te telen. Deze gewassen kunnen de bodem maximaal ontwikkelen en de resterende mineralen opnemen. 

Onderzoekvragen:

  • Wat is het effect van de teelt van vezelgewassen op storende lagen in de bodem?
  • Welke invloed heeft de teelt van het rustgewas op de aaltjespopulatie?
  • Hoe ontwikkelt de groenbemester zich na de teelt?

Doel is om de vezelhennep als isolatiemateriaal voor de bouw af te zetten. Tevens legt hennep CO2 vast tijdens de teelt en in het gebruik als bouwmateriaal. Deze CO2-reductie is in carbon credits vast te leggen. 


Resultaten 2023
De proef wordt voor de tweede keer uitgevoerd. In 2023 waren de omstandigheden zodanig dat het effect van de proef onvoldoende goed beoordeeld kon worden.
Het idee in 2023 was dat de bodemstructuur zou verbeteren. In de bovenlaag van de hennepteelt is in vergelijking met het controlegewas gerst geen opvallende verbetering te constateren. De grond in de bovenlaag is mooi los. Wel is de aaltjespopulatie gedurende het seizoen afgenomen.
Groot voordeel van hennep is dat het geen gewasbescherming nodig heeft en daarmee voordelen biedt voor de biodiversiteit. De hennep wordt door veel vogels, wild en insecten gebruikt tijdens het groeiseizoen. 


vezelhennep.JPG
 

Bijzonderheden