Boomkwekerij en Praktijkcentrum FruitzforLife geopend!

Op vrijdag 25 november opende Jeroen van den Heuvel, wethouder van Duurzaamheid, Groen en Recreatie bij gemeente Maashorst de ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum voor agroforestry, regeneratieve landbouw en gezonde leefomgeving’. Dat deed hij door een tamme kastanjeboom te plaatsen naast de voormalige kippenstal in het Brabantse Zeeland. Als AgroProeftuin de Peel hadden we de eer om met onze Eiwitbooster als eerste gebruik te maken van deze event-ruimte!

Initiatiefnemers zijn Sjef en Wilma van Dongen. Zij zijn pioniers op het vlak van voedselbossen, permacultuur en eetbaar landschap.
De ambities van de ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum’ zijn groot. Het wordt een voorbeeld van de transitie van klassieke veehouderij naar een extensief grondgebonden ecosysteem. Concreet wil dat zeggen dat ze hier slimme combinaties willen maken tussen natuur, bomen, dieren en kleinschalige voedselproductie.
 

Toename biodiversiteit
Volgens Sjef en Wilma kan hun landbouwproject een gezonde leefomgeving stimuleren voor iedereen. Zowel voor mens als voor dier. Zo zien ze op de kwekerij nu al een enorme toename van biodiversiteit met een heleboel torenvalken, buizerds, reigers en reeën. Ook in het aanbod op de kwekerij maken ze duidelijke keuzes. Hun meerjarige gewassen (fruit en notenbomen) vragen bijvoorbeeld geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn ze veel beter bestand tegen klimaatveranderingen, halen ze CO2 uit de lucht, maken er zuurstof van en leggen koolstof en stikstof vast in de bodem. Plantgoed met zeer veel toekomstpotentie!

Meer informatie: www.fruitzforlife.nl

Publicatie Brabants Dagblad over FruitzforLife
 

Tamme kastanje planten