Programma eiwitbooster 25 november 

De markt voor plantaardige eiwitten groeit rap, van veldbonenburger voor de consument tot eiwitpoeders als grondstof in de voedselverwerking. Kunnen telers in de Peel deze eiwitrijke grondstoffen leveren? En wat willen de afnemers precies voor plantaardige eiwitten?
Voor de antwoorden organiseert AgroProeftuin de Peel vrijdagmiddag 25 november de eiwitbooster. Een middag over de teelt, afzet en verwerking van eiwitrijke gewassen voor humaan gebruik. Het programma en een groot deel van de sprekers zijn bekend. 

 

Locatie Eiwitbooster: Fruitz for Life, De Kuipersweg 9 in Zeeland (NB)


We starten de middag om 12 uur met lunch en speeddates.
We sluiten rond 17 uur af met een borrel en speeddates. 

 

 

Ondernemerschap en leefbaarheid in de Peel

De aftrap wordt verzorgd door Jeroen van den Heuvel, wethouder van de gemeente Maashorst en voorzitter van de stuurgroep van AgroProeftuin de Peel. In die functies is hij veel bezig met de verdere ontwikkeling van het ondernemerschap en de leefbaarheid van Noordoost-Brabant.

Keynote: effectieve ketens voor plantaardige eiwitten

Keynote-spreker is Mariët van de Noort van MFH Pulses. Zij weet alles van de wereld van peulvruchten en eiwitrijke plantaardige producten na jarenlange ervaring in de praktijk. Zij gaat in op wat afnemers willen, hoe een effectieve keten wordt opgebouwd en welke kansen zo’n keten heeft in de markt. Nu en in de toekomst.

Van veevoer naar vleesvervangers

Belangrijke speler in de verwerking van plantaardige eiwitten is het bedrijf Schouten Food in het Brabantse Giessen. Henk Schouten nam het bedrijf ooit over van zijn vader. Hij transformeerde de veevoerfabriek tot grootschalige producent van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Zijn filosofie: het is veel efficiënter en duurzamer als je plantaardige grondstoffen direct omzet in voedsel voor mensen.

Verduurzaming peulvruchten

Richard Corsmit is trots op het bedrijf Coroos. Een Nederlands familiebedrijf dat zich focust op de verduurzaming van onder andere peulvruchten. "Peulvruchten zijn lekker en gezond, maar nog relatief onbekend. De nieuwe Schijf van Vijf brengt daar verandering in door de consumptie van peulvruchten te stimuleren. Steeds meer consumenten ontdekken de mogelijkheden van peulvruchten in pot en blik als een gemakkelijk ingrediënt voor een lekkere en gezonde maaltijd. Met onze innovatieve productontwikkeling en ons brede assortiment spelen wij hierop in." 

Pionieren met lupine

Meerdere  producenten van eiwitrijke gewassen komen aan het woord. Zoals lupineteler Henk Kerkers in Deurne. Hij is pionier in de teelt van lupine en heeft een duidelijk idee waar en hoe lupine past in ons dagelijkse eten. Daarbij is Job van Baars, oprichter van Slow Food Masters, een van zijn sparringspartners en afnemers. Deze barbecue-expert heeft een passie voor vlees maar verdiept zich ook in plantaardige alternatieven, denk aan shoarma van lupine. ‘Verantwoord lekker staat bij ons voor verantwoorde, duurzame producten’, aldus Job.

Sturen op CO2-emissieverlaging

Het bedrijf Hutten zet serieus in op een lagere CO2-footprint. Eiwitrijke plantaardige producten kunnen hieraan bijdragen. Rens Faes, inkoper Vers bij Hutten Catering, vertelt hoe door anders in te kopen Hutten stuurt op impact en CO2-emissieverlaging.

Plantaardige kaas

Brad Vanstone, CEO van Willicroft, ontwikkelde heerlijke, plantaardige kaas. Kaas gemaakt van onder andere peulvruchten. Het is een van de redenen waarom de Britse Brad in het land van de kaaskoppen zoekt naar samenwerking met Nederlandse telers van plantaardige eiwitten.

Noten als eiwitbron

We zijn deze middag te gast op het bedrijf Fruitz for Life van Sjef en Wilma van Dongen. Dit bedrijf in het Brabantse Zeeland geeft deze dag een rondleiding op de boomkwekerij met daarin nieuwe kruisingen van fruit en veel notenbomen. Noten zijn immers ook een belangrijke plantaardige eiwitbron.

Kersvers: producentenorganisatie Eiwitboeren Nederland

Mei 2022 is producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht. Inmiddels zijn 40 telers van eiwitrijke gewassen aangesloten. Henk Janknegt is een van de telers en voorzitter van de Eiwitboeren. Hij kent het belang van een producentenorganisatie, is bezig met prijsafspraken en met de zoektocht naar wat afnemers willen.

Speeddates: teler zoekt afnemer

De middag staat in de teken van ontmoetingen tussen telers en afnemers. We organiseren speeddates tussen telers en afnemers; dé gelegenheid om in korte tijd elkaar te leren kennen, te horen wat je van elkaar verwacht en helder te krijgen of een relatie een optie is.
Deze afnemers en verwerkers kunnen ‘geboekt’ worden:

  • Rens Faes - Inkoper vers Hutten Catering
  • Henk Schouten - CEO Schouten Food 
  • Mariët van de Noort - Oprichter MFH Pulses 
  • Job van Baars - Productontwikkelaar & oprichter Slow Food Masters
  • Brad Vanstone - Oprichter Willicroft  
  • Richard Corsmit – CEO Coroos
  • Henk Kerkers – Lupineteler
  • Henk Janknegt – Voorzitter Eiwitboeren van Nederland
  • Jan Ottens – Luzerneteler 

Geef bij de aanmelding voor deze dag aan of je wilt deelnemen aan een of meerdere speeddates.                                      

plantaardige burger

Aanmelden Eiwitbooster

25 november is gesloten